FINFORMkotona

Itse tehty pasta tomaattikastikkeessa

Itse tehty pasta kuulostaa työläältä, vai mitä? Niin kuvittelin itsekin, kunnes kokeilin tehdä sitä itse. Itse taikina on yllättävän helppo valmistaa, oikeastaan ainut vaihe johon menee hieman aika, on taikinan vaivaaminen. Mutta ei siihenkään mene aikaa kuin noin 10 minuuttia, eli melko vaivatonta sanoisin!

Pasta

3 dl 00-jauhoja
2 dl durumvehnäjauhoja
4 kananmunaa
oliiviöljyä

Itse taikinaan et tarvitse muuta kuin jauhoja (Tipo 00-jauhoja sekä durumvehnäjauhoja) ja kananmunia. Kananmunien sekaan voi myös sekoittaa lorauksen oliiviöljyä, mutta en ainakaan itse huomannut suurta eroa taikinoissa. Sekoita kulhossa jauhot sekaisin ja kaada pöydälle. Tee kolo keskelle (tärkeintä on, että reunat ovet tarpeeksi korkeat, jotta kananmunat eivät valu yli reunojen) ja riko kananmunat koloon. Sekoita haarukalla kananmunat rikki ja hiljalleen lisäile jauhoja mukaan reunoilta, kuitenkin varovasti ettei neste pääse valumaan ulos. Sekoita näin vähitellen, kunnes taikina on tarpeeksi paksua jotta sitä voi alkaa työstämään käsin. Vaivaa taikinaa voimakkaasti vähintään 10 minuuttia, kunnes taikina on kimmoisaa ja sileää. Pakkaa taikina kelmuun ja anna levätä vähintään 30 minuuttia. Taikinan voi myös tehdä edeltävänä päivänä ja säilyttää jääkaapissa.

Ota taikinasta pieni palanen ja pöytää vasten rullaa taikinasta pitkä ohut tanko. Leikkaa tangosta pieniä palasia ja käytä esim. haarukkaa tai puista alustaa simpukoiden rullaamiseen. Paina peukalolla alaspäin samalla kun liikutat pastapalaa jauhotettua alustaa vasten, lopputulos on simpukanmuotoinen rullalla oleva taikinapala. Tässä työvaiheessa menee hieman aikaa, mutta tähän voi ottaa mukaan apukäsiä niin ne valmistuvat tuossa tuokiossa. Laita pasta reilusti suolattuun kiehuvaan veteen ja keitä muutamia minuutteja, kunnes pasta on kypsää.
Pastan täydellinen kaveri on uunissa paahdetut kuoritut kokonaiset tomaatit sekä burrata. Tähän ohjeeseen olen käyttänyt Gridellin kuorittuja tomaatteja, ja suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, sillä nämä ovat parhaat koskaan maistamani tomaatit purkissa!

Tomaattikastike ja burrata

2 purkkia säilöttyjä tomaatteja, Gridelli
valkosipulia
voita
vaaleaa balsamicoa, Gridelli
suolaa ja pippuria

Laita tomaatit uunivuokaan ja puristele tomaatit hieman pienemmiksi. Lisää valkosipulin kynsiä, kunnon pala voita revittynä palasiksi ympäri vuokaa, reilusti suolaa, pippuria, sekä muutama ruokalusikallinen vaaleaa balsamicoa. Balsamicoa ei kannata unohtaa, se todella antaa tälle kastikkeelle paljon makua!
Anna tekeytyä uunissa n. 200 asteessa vähintään 30 minuuttia, kunnes kastike on hieman paksuuntunut. Sekoita kastike ja murskaa haarukalla valkosipulit. Tarjoile keitetyn pastan päällä yhdessä burratan ja tuoreen basilikan kanssa.

Kirjoittaja Jenny Backman

Jenny on porvoolainen visualisti joka viihtyy vapaa-ajalla yhtä lailla keittiössä kuin kameran takana. Jennyn Instagram-tili on @ahintofcashmere

Katso muita FINFORMkotona artikkeleita